Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Рішення сесій Нововасилівської селищної ради №23 «Про затвердження Порядку запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у Нововасилівській селищній раді та її виконавчому апараті»

Кількість переглядів: 82
Скликання: 8 скликання
Сесія: 5 чергова сесія
Тип документу: Рішення сесій Нововасилівської селищної ради
Дата: 17.03.2021
Автор: НОВОВАСИЛІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
Номер документу: 23
Назва документу: Про затвердження Порядку запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у Нововасилівській селищній раді та її виконавчому апараті
Прикріплені файли:

НОВОВАСИЛІВСЬКА  СЕЛИЩНА РАДА
ПРИАЗОВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

П'ята сесія восьмого скликання

РІШЕННЯ

 

від «17» березня 2021р.           смт. Нововасилівка                   № 23

 

Про затвердження Порядку запобігання та врегулювання 
конфлікту інтересів у Нововасилівській селищній раді   
та її виконавчому апараті

 

Керуючись частиною статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законами України «Про службу в органах місцевого самоврядування», «Про запобігання корупції», Нововасилівська селищна рада 

 

ВИРІШИЛА:

 

1. Затвердити Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у Нововасилівській селищній раді та її виконавчому апараті (додається).

 

2. Юридичному відділу селищної ради забезпечити ознайомлення депутатів та посадових осіб виконавчого апарату районної ради з цим рішенням.

 

3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань регламенту, депутатської етики, законності та децентралізації.

 

 

Селищний голова                                                  Олександр ПРОКОПЕНКО

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                      

                                                                                                        ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням сесії від 17.03. 2021р                      

№ 23

                                                                                        

 

Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

у Нововасилівській селищній раді та її виконавчому апараті

 

І. Загальні положення

 

1. Порядок запобігання та врегулювання конфлікту інтересів у Нововасилівській селищній раді та її виконавчому апараті (далі – Порядок) розроблений на підставі відповідних положень законів України «Про запобігання корупції», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про службу в органах місцевого самоврядування» для використання в роботі посадовими особами місцевого самоврядування, депутатами селищної ради і визначає шляхи врегулювання конфлікту інтересів під час здійснення ними посадових чи представницьких повноважень та обов’язків.

2. В цьому Порядку терміни «потенційний конфлікт інтересів», «реальний конфлікт інтересів», «приватний інтерес» вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про запобігання корупції».

3. Цей Порядок поширюється на голову, заступника голови, секретаря селищної ради, депутатів Нововасилівської селищної ради та посадових осіб виконавчого апарату селищної ради.

 

II. Загальні правила запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

 

1. Особи, уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування зобов’язані:

- вживати заходів щодо недопущення виникнення реального, потенційного конфлікту інтересів;

- повідомляти не пізніше наступного робочого дня з моменту, коли особа дізналася чи повинна була дізнатися про наявність у неї реального чи потенційного конфлікту інтересів безпосереднього керівника, а у випадку перебування особи на посаді, яка не передбачає наявності у неї безпосереднього керівника, або в колегіальному органі – колегіальний орган, під час виконання повноважень у якому виник конфлікт інтересів, відповідно;

- не вчиняти дій та не приймати рішень в умовах реального конфлікту інтересів;

- вжити заходів щодо врегулювання реального чи потенційного конфлікту інтересів.

2. Особи, уповноважені на виконання функцій місцевого самоврядування, не можуть прямо чи опосередковано спонукати у будь-який спосіб підлеглих до прийняття рішень, вчинення дій або бездіяльності всупереч закону на користь своїх приватних інтересів або приватних інтересів третіх осіб.

           ІІІ. Запобігання та врегулювання конфлікту інтересів, що виник у діяльності посадових осіб місцевого самоврядування виконавчого апарату селищної ради

 

1. У разі виникнення у посадової особи місцевого самоврядування виконавчого апарату селищної ради реального чи потенційного конфлікту інтересів під час виконання своїх посадових обов’язків така особа зобов’язана не пізніше наступного робочого дня повідомити про це безпосереднього керівника або голову селищної ради.

2. Повідомлення здійснюється шляхом спрямування власноручно написаної посадовою особою заяви на ім’я безпосереднього керівника або голови селищної ради. Зразок заяви наведений у додатку 1 до Порядку (додається).

3. Голова селищної ради або безпосередній керівник особи, до повноважень якого належить звільнення/ініціювання звільнення з посади, протягом двох робочих днів після отримання повідомлення про наявність у підлеглої йому особи реального чи потенційного конфлікту інтересів приймає рішення щодо врегулювання конфлікту інтересів та вжиття заходів для запобігання та врегулювання конфлікту інтересів такої особи шляхом:

- усунення особи від виконання завдання, вчинення дій, прийняття рішення чи участі в його прийнятті в умовах реального чи потенційного конфлікту інтересів;

- застосування зовнішнього контролю за виконанням особою відповідного завдання, вчиненням нею певних дій чи прийняття рішень;

- обмеження доступу особи до певної інформації;

- перегляду обсягу службових повноважень особи;

- переведення особи на іншу посаду;

- звільнення особи.

З рішенням керівника відповідна особа ознайомлюється під особистий підпис.

4. Посадові особи місцевого самоврядування виконавчого апарату селищної ради, у яких наявний реальний чи потенційний конфлікт інтересів, можуть самостійно вжити заходів щодо його врегулювання шляхом позбавлення відповідного приватного інтересу з наданням підтверджуючих це документів голові селищної ради або безпосередньому керівнику, до повноважень якого належить звільнення/ініціювання звільнення з посади.

Позбавлення приватного інтересу має виключати будь-яку можливість його приховування.

5. У разі існування в особи сумнівів щодо наявності в неї конфлікту інтересів вона зобов’язана звернутися за роз’ясненнями до територіального органу Національного агентства з питань запобігання корупції. У разі якщо особа не отримала підтвердження про відсутність конфлікту інтересів, вона діє відповідно до вимог, передбачених Законом України «Про запобігання корупції» та цим Порядком.

6. Якщо особа отримала підтвердження про відсутність конфлікту інтересів, вона звільняється від відповідальності, якщо у діях, щодо яких вона зверталася за роз’ясненням, пізніше було виявлено конфлікт інтересів.

7. Якщо посадовій особі стало відомо про наявність конфлікту інтересів у інших посадових осіб місцевого самоврядування, їй необхідно повідомити про це свого безпосереднього керівника із зазначенням обставин, при яких вона дізналась про наявність конфлікту інтересів.

8. Юридичний відділ виконавчого апарату селищної ради надає уповноваженій особі виконавчого апарату селищної ради з питань запобігання та виявлення корупції копії відповідних документів (заяви, доповідні записки, розпорядження голови селищної ради), що стосуються факту повідомлення та прийняття рішень про врегулювання конфлікту інтересів і вжиті заходи.

 

IV. Особливості врегулювання конфлікту інтересів, що виник у діяльності голови селищної ради, його заступників, секретаря селищної ради, депутата селищної ради. Порядок повідомлення про виникнення потенційного чи реального конфлікту інтересів

 

1. У разі виникнення у голови селищної ради, його заступників, секретаря селищної ради, депутата селищної ради реального чи потенційного конфлікту інтересів під час розгляду, підготовки та прийняття рішення відповідною радою він не має права брати участь у обговоренні та прийнятті такого рішення.

2. Про наявність реального чи потенційного конфлікту інтересів голова селищної ради, його заступники, секретар селищної ради, депутат селищної ради зобов’язані повідомити про це на пленарному засіданні ради перед початком обговорення питання, в якому виник конфлікт інтересів.

Відповідно до ст. 591 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» голова селищної ради, секретар селищної ради, заступник голови, депутат селищної ради бере участь у розгляді, підготовці та прийнятті рішень відповідною радою за умови самостійного публічного оголошення про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання.

Про конфлікт інтересів такої особи може заявити і інший член колегіального органу або учасник засідання, якого безпосередньо стосується питання, що розглядається, з наданням відповідних обґрунтувань.

3. Заява (повідомлення) про конфлікт інтересів заноситься в протокол пленарного засідання.

4. Якщо неучасть голови селищної ради, його заступників, секретаря селищної ради, депутата селищної ради у голосуванні призведе до втрати правомочності рішення, їхня участь у прийнятті такого рішення має здійснюватися під зовнішнім контролем. Рішення про здійснення зовнішнього контролю з визначенням форми контролю приймається селищною радою, про що зазначається у протоколі пленарного засідання.

Форма зовнішнього контролю може полягати у додатковому аналізі змісту проекту рішення з питань, пов’язаних із предметом конфлікту інтересів, та його відповідності до чинного законодавства.

5. Контроль за публічним оголошенням головою селищної ради, його заступниками, секретарем селищної ради, депутатами селищної ради  про наявність у них конфлікту інтересів здійснює постійна комісія районної ради з питань регламенту, депутатської етики, законності та децентралізації (далі – постійна комісія).

6. Постійна комісія після оголошення про скликання сесії селищної ради:

вивчає проект порядку денного пленарного засідання на виявлення можливого конфлікту інтересів у депутатів селищної ради з певних питань;

надає депутатам селищної ради консультації та роз’яснення щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів;

рекомендує депутатам селищної ради невідкладно подати на ім’я голови Нововасилівської селищної ради письмову заяву про виникнення реального чи потенційного конфлікту інтересів або публічно оголосити про це під час засідання ради, на якому розглядається відповідне питання. Зразок заяви наведений у додатку 2 до Порядку (додається).

7. Письмова заява реєструється як вхідна кореспонденція та долучається до протоколу сесії. Публічна заява (оголошення) заноситься до протоколу сесії.

8. Під час розгляду проекту рішення на пленарному засіданні селищної ради головуючий на такому засіданні перед тим як поставити на голосування проект рішення, в якому міститься особистий інтерес депутата чи голови селищної ради, його заступників, секретаря селищної ради, зобов’язаний попередити присутніх на засіданні депутатів про наявність заяви щодо конфлікту інтересів або публічно заявити про це та відмовитися від участі у голосуванні.

9. Особа, яка відповідає за ведення протоколу сесії селищної ради, протягом одного дня з часу оформлення протоколу надає уповноваженій особі виконавчого апарату селищної ради з питань запобігання та виявлення корупції витяг з протоколу сесії, в якому було зафіксовано заяву (повідомлення) про конфлікт інтересів.

10. При розгляді проектів рішень на засіданнях постійних комісій селищної ради депутат утримується від участі в обговоренні та голосуванні за проект рішення, в якому міститься його приватний інтерес, про що повідомляє членів постійної комісії. Даний факт фіксується у протоколі засідання комісії.

 

V. Відповідальність за порушення вимог

щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів

 

            За порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів посадові особи місцевого самоврядування виконавчого апарату селищної ради та депутати селищної ради несуть адміністративну відповідальність згідно з діючим законодавством.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1

до Порядку

 

Нововасилівському

 селищному голові 

_______________________

(прізвище, ініціали)

_______________________

(посада посадової особи)

_______________________

(П.І.Б.)

 

 

ЗАЯВА

 

Відповідно до ст. 28 Закону України „Про запобігання корупції“ повідомляю про наявність у мене потенційного/реального конфлікту інтересів під час виконання посадових обов’язків, а саме ___________________________.

 

 

 

 

Дата                                                                                                     Підпис

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до Порядку

 

 

 

 Нововасилівському

 селищному голові

 

депутата селищної ради

________________________

(П.І.Б. повністю)

 

 

ЗАЯВА

 

Відповідно до ст. 591 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні“, ст. 35 Закону України „Про запобігання корупції“ повідомляю, що при розгляді питання __________________________________________________

____________________________________________________________________порядку денного сесії селищної ради у мене виникає конфлікт інтересів.

Врегулювання конфлікту інтересів буду здійснювати шляхом неучасті у голосуванні.

 

 

__________________            _________________              __________________

                    (дата)                                                                  (підпис)                                                                  (П.І.Б.)

 

 

 

 

 


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь