Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Рішення сесій Нововасилівської селищної ради №25 «Про затвердження програми «Місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки на 2021 рік»»

Кількість переглядів: 75
Скликання: 8 скликання
Сесія: 5 чергова сесія
Тип документу: Рішення сесій Нововасилівської селищної ради
Дата: 17.03.2021
Автор: НОВОВАСИЛІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
Номер документу: 25
Назва документу: Про затвердження програми «Місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки на 2021 рік»
Прикріплені файли:

НОВОВАСИЛІВСЬКА  СЕЛИЩНА РАДА
ПРИАЗОВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

П'ята сесія восьмого скликання

 

РІШЕННЯ

 

від «17» березня 2021р.           смт. Нововасилівка                   № 25

                                            

Про затвердження програми «Місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки на 2021 рік»

 

 

На підставі статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення ефективного розвитку системи охорони здоров’я, вдосконалення надання первинної допомоги населенню Нововасилівської селищної ради, подальшого підвищення якості медичного обслуговування населення, його доступності, впровадження нових підходів до організаційної роботи та заохочення медичних працівників до праці, створення належних умов праці, Нововасилівська  селищна рада

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити програму «Місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки на 2021 рік» комунального некомерційного підприємства «Приазовський центр первинної медико-санітарної допомоги»

 

  1. Здійснювати фінансування Програми  виходячи із можливостей місцевого бюджету
  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я.

 

 

 

Голова селищної ради                      Олександр ПРОКОПЕНКО

 

 

 

 

 

 

    ЗАТВЕРДЖЕНО

рішенням Нововасилівської селищної ради                                                   .

від17.03. 2021р.  № 25

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ПРОГРАМА

місцевих стимулів для медичних працівників

первинної ланки на 2021 рік

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт Нововасилівка

2021 рік

 

 

 

 

 

Пояснювальна записка до програми місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки на 2021 рік

 

На теперішній час у КНП «Приазовський центр первинної медико-санітарної допомоги» працює 15 лікарів, з них на території Нововасилівської селищної ради працює 2 сімейних лікаря, 1 лікар-інтерн.

Створення умов для  належного фінансового забезпечення медичних працівників вимагає здійснення комплексу заходів, спрямованих на розв’язання проблем та підвищення ефективності охорони здоров'я, та зумовлює необхідність прийняття програми місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки  на 2021 рік.

Прийняття програми сприятиме забезпеченню жителів Нововасилівської громади медичним обслуговуванням навіть незважаючи на відсутність декларації з сімейними  лікарями.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

П А С П О Р Т ПРОГРАМИ

місцевих стимулів для медичних працівників первинної ланки

Нововасилівської селищної ради на 2021 рік

1

Ініціатори розроблення Програми

Комунальне некомерційне підприємство «Приазовський центр первинної медико-санітарної допомоги»

2

Підстава для прийняття Програми

  • Закон України Про оплату праці
  •  - Закон України №2168-VIII від 19.10.2017р. зі змінами «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення»
  • Закони України «Про місцеве самоврядування в Україні»

3

Розробники Програми

Комунальне некомерційне підприємство «Приазовський центр первинної медико-санітарної допомоги»

4

Співрозробники Програми

Виконавчий комітет

5

Відповідальний виконавець

Комунальне некомерційне підприємство «Приазовський центр первинної медико-санітарної допомоги»

6

Термін реалізації

2021 рік

7

Загальний обсяг фінансових ресурсів бюджету сільської об‘єднаної територіальної громади необхідних для реалізації програми:

105,270 тис.грн.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                             ПРОГРАМА

місцевих стимулів для медичних працівників

первинної ланки на 2021 рік

1.Загальні положення Програми

На території Нововасилівської об’єднаної територіальної громади, яку обслуговує КНП «Приазовський центр первинної медико-санітарної допомоги», зареєстровано 7214 жителів. Декларації заключили 4253 жителів, тобто 59% населення. Інше населення не має можливості заключити декларації, так як в Центрі існує кадровий дефіцит.

Демографічна ситуація у країні в цілому, і на території Нововасилівської селищної ради, зокрема, впродовж останніх років залишається незадовільною. Спостерігається зниження показника народжуваності та підвищення показника смертності, природний приріст залишається негативним.

Підвищується рівень захворюваності на туберкульоз, злоякісні новоутворення, серцево-судинну патологію. Практично втрачена профілактична направленість діяльності системи охорони здоров’я, проведення диспансеризації населення. При цьому в зв’язку з старінням населення і погіршенням стану здоров’я потреба в медичній допомозі постійно зростає.

В умовах пандемії COVID-19 спостерігається підвищення рівня захворюваності населення у світі, в тому числі і жителів Нововасилівської громади, на коронавірусну хворобу, спричинену  коронавірусом SARS-CoV-2. При перших симптомах захворювання хворий звертається до свого сімейного лікаря, який визначає дії пацієнта. Населення, яке не заключило декларації з сімейними лікарями, також має право на медичну допомогу.

Пріоритетного напрямку набувають наближення до населення первинного рівня надання медичної допомоги та подальший розвиток сімейної медицини.

З’явилась необхідність розробки Програми місцевих стимулів для медичних працівників закладу охорони здоров’я на 2021 рік (далі - Програма), яка дозволить утримати кадровий потенціал і забезпечити надання первинної медичної допомоги всім мешканцям, без винятку,  Нововасилівської громади.

Прийняття Програми сприятиме поліпшенню стану здоров’я населення шляхом забезпечення доступу до кваліфікованої медичної допомоги, орієнтованих на інтегрованому підході до вирішення медико - санітарних потреб окремих громадян, родин та громади в цілому.

 

  1. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма

На сьогодні існують незаперечні докази того, що здоров’я населення є одним з найважливіших чинників розвитку економіки та добробуту населення. Роль медичного працівника щодо профілактики захворюваності, забезпечення населення якісною медичною допомогою важко переоцінити. На теперішній час гостро стоїть питання незабезпеченістю кадрами, а саме – лікарями. Сімейний лікар може заключити декларації з 1800 пацієнтами. Лікарі мають право заключати більше декларацій за власним бажанням. На разі сімейні лікарі заключили в середньому по 2100 декларацій. Понадліміт декларацій кожному лікарю оплачується додатково. Навантаження на лікарів та інший медичний персонал зростає. Тому працівники Центру мають право відмовитись обслуговувати не задекларованих пацієнтів. Такий стан справ негативно впливає на рівень надання кваліфікованої медичної допомоги населенню громади, яке не заключило декларації з сімейними лікарями.

Найбільш гострими на сьогодні є такі проблеми:

-незабезпеченність кадрами лікарів;

-відсутність стимулюючих виплат медичному персоналу за недекларованих пацієнтів;

-відсутність житла для медичних працівників;

 

Найактуальнішою є проблема укомплектування лікувально-профілактичних закладів спеціалістами. Для того, щоб всі жителі громади мали можливість отримати медичну допомогу, необхідно стимулювати медичних працівників. Підняття престижу праці медичного працівника в суспільстві, а також створення умов для відтворення кадрового ресурсу зумовлює необхідність прийняття Програми «місцевих стимулів» для працівників охорони здоров’я на 2021 рік.

 

  1. Мета  Програми

Метою Програми є:

  • підвищення престижу і соціального статусу медичних працівників первинної ланки;
  • забезпечення всіх жителів об'єднаної громади високоякісною первинною медичною допомогою
  1. Основні завдання Програми:

Основними завданнями Програми є:

  • створення умов ефективного функціонування медицини в сільській місцевості;
  • створення належних умов оплати праці при підвищенні навантаження на медичних працівників;
  • підвищення соціального захисту працівників;
  • додаткове стимулювання медичних працівників, які працюють у громаді, надавати медичну допомогу жителям, що не уклали декларації з сімейними лікарями;
  • підготовка і перепідготовка медичних працівників первинної ланки;
  • забезпечення інформаційної підтримки розвитку первинної медико - санітарної

допомоги на засадах сімейної медицини.

  1. Шляхи     та способи розв’язання проблем

Основними напрямками реалізації Програми є:

-аналіз проблемних питань у забезпеченні первинної ланки медичними кадрами;

-координація діяльності й сприяння співробітництву органів місцевого самоврядування, виконавчої влади і закладів охорони здоров’я для виконання заходів Програми;

-підвищення статусу медичних працівників та стимулювання їх до роботи у сфері первинної медико-санітарної допомоги;

-здійснення підготовки і перепідготовки медичних працівників, постійне підвищення їх професійного рівня, отримання управлінським персоналом навичок сучасного менеджменту;

-використання усіх форм санітарно-просвітницької роботи серед молоді з метою залучення до роботи у галузі охорони здоров’я.

Заходи щодо реалізації Програми «місцевих стимулів» для медичних працівників первинної ланки об‘єднаної територіальної громади на 2021 рік додаються.

  1. Фінансування  Програми

Фінансування Програми здійснюватиметься за рахунок коштів місцевого бюджету, у межах наявного фінансового ресурсу та з інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

Орієнтовний обсяг фінансування Програми складає 105,270 тис.грн. Обсяги фінансування Програми на відповідний рік за рахунок місцевого бюджету Нововасилівської селищної ради затверджуються рішенням селищної ради «Про селищний бюджет».

  1. Очікувані результативні показники виконання Програми

Реалізація заходів, передбачених Програмою, дасть змогу:

  1. поліпшити якість та доступність медичної допомоги незадекларованому населенню громади;
  2. підвищити ефективність роботи лікарів медичних закладів;
  3. поліпшити соціально - побутові умови для медичних працівників;
  4. поліпшити показники укомплектованості медичними кадрами;
  5. підвищити престиж медичного працівника;
  6. поліпшити показники здоров’я населення.
  1. Координація та контроль за ходом виконання Програми

Координація виконання Програми здійснюється головою Нововасилівської селишної ради.

Контроль за виконанням Програми здійснює комісія з питань місцевого самоврядування, соціально-економічного розвитку громади, планування бюджету, фінансів, підприємництва та торгівлі.

 

 

 

 

 

 

 

 

      Додаток до програми

ЗАХОДИ

щодо реалізації місцевих стимулів для медичних працівників

первинної ланки на 2021 рік


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь