Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Рішення сесій Нововасилівської селищної ради №28 «Про зміну найменування та затвердження Статуту в новій редакції Розівського комунального закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка»Нововасилівської селищної ради Запорізької області.»

Кількість переглядів: 86
Скликання: 8 скликання
Сесія: 5 чергова сесія
Тип документу: Рішення сесій Нововасилівської селищної ради
Дата: 17.03.2021
Автор: НОВОВАСИЛІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
Номер документу: 28
Назва документу: Про зміну найменування та затвердження Статуту в новій редакції Розівського комунального закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка»Нововасилівської селищної ради Запорізької області.
Прикріплені файли:

НОВОВАСИЛІВСЬКА  СЕЛИЩНА РАДА
ПРИАЗОВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

П'ята сесія восьмого скликання

 

РІШЕННЯ

 

від «17» березня 2021р.           смт. Нововасилівка                   № 28

 

                                                                                                         

Про зміну найменування та затвердження Статуту в новій редакції Розівського комунального закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка»Нововасилівської селищної ради Запорізької області.    

 

Керуючись статтею 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України «Про дошкільну освіту», статтею 78 Господарського кодексу України, Цивільним кодексом України, Положенням про заклад дошкільної освіти, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 року зі змінами, Нововасилівська селищна рада ВИРІШИЛА:

1. Змінити найменування Розівського комунального дошкільного навчального закладу (дитячий садок) загального типу «Веселка»  Розівської сільської ради на Розівський комунальний заклад дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка» Нововасилівської селищної ради Запорізької області.

2. Затвердити Статут Розівського комунального закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка» Нововасилівської селищної ради Запорізької області в новій редакції (додається).

3. Керівнику Розівського комунального закладу дошкільної освіти (дитячий садок) «Веселка» Нововасилівської селищної ради Запорізької області провести державну реєстрацію Статуту згідно вимог чинного законодавства.

4. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань будівництва, архітектури, комунального господарства, комунальної власності та приватизації.

 

 

Селищний голова                                            Олександр ПРОКОПЕНКО

 

 

 

 

 

 

                                                                                         ЗАТВЕРДЖЕНО

                                                          рішенням сесії №28  від  17.03.2021 року

                                                        

 

                                                           

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                          СТАТУТ

Розівського комунального  закладу  дошкільної освіти  (дитячий садок) « Веселка»  Нововасилівської селищної ради

Запорізької області

(нова редакція)

 

 

 

                              

 

 

 

 

                                               

 

 

 

 

                                             

смт. Нововасилівка

                                                 2021 рік

 

 

 

 

1. Загальна частина

    1. Цей Статут визначає основні засади діяльності  Розівського комунального  закладу  дошкільної освіти  (дитячий садок) «Веселка»  Нововасилівської селищної ради  Запорізької області.
    2.   Розівський ЗДО «Веселка» перебуває у комунальній власності Нововасилівської селищної ради.
    3.  Засновником закладу є Нововасилівська селищна рада Запорізької області, (надалі - Засновник), яка представляє інтереси Нововасилівської об’єднаної територіальної  громади  на підставі Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» .

1.4.  Повноваження у сфері освітньої діяльності закладу здійснює відділ освіти та культури Нововасилівської селищної ради Запорізької області (надалі – Орган управління).

    1. Організаційно-правова форма закладу: комунальнйий заклад (заклад дошкільної освіти).

1.6. Заклад є юридичною особою  і як суб’єкт освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти проводить свою діяльність на підставі ліцензії, виданої в установленому законодавством порядку.

Заклад має печатку, штамп, ідентифікаційний код, затверджені бланки, а також може від свого імені набувати  майнових і особистих немайнових прав, нести обов’язки, бути позивачем і відповідачем у судах.

1.7. Повне найменування Закладу: Розівський комунальний  заклад  дошкільної освіти  (дитячий садок) « Веселка» Нововасилівської селищної ради Запорізької області.

          Скорочена назва: Розівський ЗДО «Веселка» НСР ЗО.        

1.8. Юридична адреса та місце знаходження закладу: вул. Дубова, буд 1, с.Розівка, Мелітопольський район, Запорізька область, индекс: 72410.

1.9.  Заклад дошкільної освіти у своїй діяльності  в своїй діяльності керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про  дошкільну освіту»,  Положенням  про  дошкільний  навчальний  заклад  України  (далі  - Положення), рішеннями Засновника, іншими нормативно-правовими актами, власним Статутом.

1.10. Заклад дошкільної освіти є юридичною особою та діє на підставі власних установчих документів, які розробляються та затверджуються засновником відповідно до законодавства та цього Статуту.

Статус, організаційно-правова форма, тип закладу дошкільної освіти визначаються засновником і зазначаються в установчих документах закладу дошкільної освіти.

1.11. Заклад дошкільної освіти, інший суб’єкт освітньої діяльності у сфері дошкільної освіти провадить свою діяльність на підставі ліцензії, виданої в установленому законодавством порядку.

1.12.  Розівськоий ЗДО «Веселка» за типом закладів дошкільної освіти - дитячий садок.

Дитячий садок - заклад дошкільної освіти для дітей віком від трьох до шести (семи) років (для дітей з особливими освітніми потребами - від трьох до семи (восьми) років), де забезпечуються їх розвиток, виховання і навчання відповідно до вимог Базового компонента дошкільної освіти, у складі якого на підставі письмового звернення одного з батьків або іншого законного представника дитини з особливими освітніми потребами утворюються інклюзивні групи;

 1.13. Утворення, реорганізація, ліквідація або перепрофілювання (зміна типу) закладу дошкільної освіти здійснюється відповідно до законодавства.

 

2.Зарахування до закладу дошкільної освіти, переведення та відрахування

      2.1. Заклад розрахований на 90 місць.

      2.2. Групи комплектуються за одновіковими та різновіковими ознаками.

      2.3. У закладі дошкільної освіти функціонує група загального розвитку.

      2.4 Заклад дошкільної освіти «Веселка» має групу з денним перебуванням дітей.

     2.5. Наповнюваність групи становить

     - різновікова             -------        15 дітей.

2.6. Зарахування дітей до комунального закладу дошкільної освіти здійснюється керівником такого закладу протягом календарного року на вільні місця у порядку черговості надходження заяв про зарахування. Заява про зарахування подається особисто одним із батьків або іншим законним представником дитини.

Прийом заяв про зарахування дітей до комунального закладу дошкільної освіти може організовуватися з використанням системи електронної реєстрації, запровадженої згідно з рішенням відповідного засновника комунального закладу дошкільної освіти.

Зарахування дитини здійснюється згідно з відповідним наказом керівника закладу дошкільної освіти.

2.7. До заяви про зарахування дитини до закладу дошкільної освіти додаються:

копія свідоцтва про народження дитини;

медична довідка, видана відповідно до статті 15 Закону України “Про захист населення від інфекційних хвороб”, разом з висновком про те, що дитина може відвідувати заклад дошкільної освіти.

          Для зарахування дитини з особливими освітніми потребами до  комунального закладу дошкільної освіти та утворення інклюзивних груп до заяви про зарахування додається висновок інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини.

Для зарахування дитини з інвалідністю до комунального закладу дошкільної освіти до заяви про зарахування додаються:

копія медичного висновку про дитину з інвалідністю віком до 18 років, виданого лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я, або копія посвідчення особи, яка одержує державну соціальну допомогу відповідно до Закону України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”;

копія індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю.

2.8. Першочергово до комунальних закладів дошкільної освіти зараховуються діти, які:

а) проживають на території обслуговування комунального закладу дошкільної освіти (в разі її встановлення його Засновником);

б) є рідними (усиновленими) братами та/або сестрами дітей, які вже здобувають дошкільну освіту в такому закладі дошкільної освіти;

в) є дітьми працівників такого закладу дошкільної освіти;

г) належать до категорії дітей з особливими освітніми потребами, що зумовлені порушеннями інтелектуального розвитку та/або сенсорними та фізичними порушеннями;

д) належать до категорії дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, які влаштовані під опіку, у прийомну сім’ю, дитячий будинок сімейного типу, патронатну сім’ю, а також усиновлених дітей;

е) перебувають у складних життєвих обставинах та на обліку в службах у справах дітей;

ж) діти з числа внутрішньо переміщених осіб чи діти, які мають статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;

з) мають право на першочергове зарахування до закладів освіти відповідно до закону.

Під час подання заяви про зарахування дитини до комунального закладу дошкільної освіти один з батьків або інший законний представник дитини повинен пред’явити оригінал документа, що підтверджує право на першочергове зарахування дитини, та зазначити його реквізити у заяві. У разі коли право на першочергове зарахування не підтверджено, дитина зараховується до комунального закладу дошкільної освіти на загальних підставах.

Після зарахування до комунального закладу дошкільної освіти дітей, які належать до категорій, визначених цим пунктом, здійснюється зарахування на вільні місця інших дітей, батьками або іншими законними представниками яких подано в установленому порядку заяви про зарахування.

Переведення вихованців з однієї вікової групи до іншої в межах одного закладу дошкільної освіти та формування його новостворених груп здійснюється щороку наприкінці літнього періоду, але не пізніше 31 серпня.

Для переведення вихованця з одного комунального закладу дошкільної освіти до іншого один з батьків або інший законний представник дитини повинен подати керівнику відповідного закладу дошкільної освіти заяву про зарахування дитини письмово або за допомогою системи електронної реєстрації (у разі її запровадження).

2.9. Керівник комунального закладу дошкільної освіти впродовж десяти робочих днів з дати надходження такої заяви інформує заявника про можливість зарахування дитини до відповідного закладу дошкільної освіти із зазначенням кінцевого строку подання необхідних документів.

2.10. Переведення вихованця із комунального закладу дошкільної освіти до іншого комунального закладу дошкільної освіти відбувається на підставі заяви одного з батьків або іншого законного представника дитини, що подавав заяву про зарахування (крім випадків, коли за рішенням органу опіки та піклування або суду місце проживання дитини визначено з іншим із батьків).

2.11. За вихованцем зберігається місце у комунальному закладі дошкільної освіти у літній період та у таких випадках:

у разі хвороби вихованця, його санаторного лікування, реабілітації;

у разі карантину в закладі дошкільної освіти;

на час відпустки одного з батьків або іншого законного представника дитини.

Вихованці старшого дошкільного віку, які здобувають дошкільну освіту у комунальному закладі дошкільної освіти та на початок літнього періоду є такими, яких зараховано до закладу загальної середньої освіти, за бажанням одного з батьків або іншого законного представника дитини можуть продовжувати здобувати дошкільну освіту в комунальному закладі дошкільної освіти до кінця літнього періоду.

2.12. Відрахування вихованців з комунального закладу дошкільної освіти може здійснюватися:

а) за заявою одного з батьків або іншого законного представника дитини, що подавав заяву про зарахування (крім випадків, коли рішенням органу опіки та піклування або суду місце проживання дитини визначено з іншим із батьків);

б) на підставі медичного висновку про стан здоров’я дитини, що виключає можливість її подальшого перебування у закладі дошкільної освіти відповідного типу;

в) у разі досягнення вихованцем станом на 1 вересня повних семи років (для дітей з особливими освітніми потребами - повних восьми років), що передбачає його відрахування до 31 серпня поточного року;

г) у разі переведення вихованця до іншого закладу дошкільної освіти;

д) у разі невідвідування дитиною закладу дошкільної освіти протягом двох місяців підряд упродовж навчального року без поважних причин.

Керівник закладу дошкільної освіти зобов’язаний письмово із зазначенням причин повідомити одного з батьків або іншого законного представника дитини про відрахування дитини не менш як за десять календарних днів до такого відрахування.

Забороняється відрахування дитини із закладу дошкільної освіти з інших підстав, ніж визначено цим пунктом.

Відрахування дитини із закладу дошкільної освіти здійснюється відповідним наказом керівника закладу дошкільної освіти.

У разі зарахування вихованця до закладу освіти для здобуття загальної середньої освіти відрахування з комунального закладу дошкільної освіти такого вихованця здійснюється на підставі даних про факт зарахування, які можуть бути отримані за допомогою електронних систем взаємодії (у разі їх впровадження) або за запитом до відповідного закладу освіти про такі дані.

2.13. Порядок зарахування, відрахування та переведення дітей до приватних, корпоративних закладів дошкільної освіти визначається їх засновником .

       

3. Режим роботи Закладу дошкільної освіти

3.1.  Щоденний графік роботи закладу дошкільної освіти (всі групи):

з 7.30 год. до 18.00 год.

3.2. Заклад дошкільної освіти працює за п’ятиденним робочим тижнем, протягом 10,5 годин. Вихідні дні: субота, неділя, святкові дні.

4. Структура та організація діяльності закладу дошкільної освіти

4.1. Навчальний рік у закладі дошкільної освіти починається 1 вересня і закінчується 31 травня наступного року. Літній період починається 1 червня і закінчується 31 серпня.

Заклади дошкільної освіти можуть мати у своєму складі групи, між якими вихованці розподіляються за віковими (одновіковими, різновіковими) та/або сімейними (родинними) ознаками відповідно до рішення керівника закладу дошкільної освіти.

Формування групи за сімейними (родинними) ознаками передбачає перебування в ній вихованців, які перебувають між собою в сімейних (родинних) стосунках незалежно від ступеня їх споріднення.

Групи формуються в межах граничної чисельності вихованців, що встановлена відповідно до визначених законодавством нормативів наповнюваності груп дітьми у закладі дошкільної освіти, санітарно-гігієнічних норм і правил утримання дітей у закладах дошкільної освіти.

Засновник комунального закладу дошкільної освіти може встановлювати граничну чисельність вихованців у групі меншу, ніж визначено нормативами наповнюваності груп дітьми у закладі дошкільної освіти.

4.2. Комплектування групи за віком передбачає перебування в ній дітей одного віку або з різницею у віці. Різновікові групи можуть утворюватися для дітей раннього (від одного до трьох років) та дошкільного (від трьох до шести (семи) років (для дітей з особливими освітніми потребами - від трьох до семи (восьми) років) віку.

Група з цілодобовим перебуванням забезпечує (з понеділка до п’ятниці) цілодобове перебування в ній дітей одного віку або з різницею у віці.

До груп з цілодобовим перебуванням зараховуються діти віком від трьох років, до груп з короткотривалим перебуванням - діти віком від одного року.

Якщо для створення окремої групи з короткотривалим перебуванням (до 4 годин) немає достатньої кількості дітей, то їх можуть зараховувати до відповідної групи закладу дошкільної освіти, що функціонує за повним режимом перебування, але без організації для них харчування за умови короткотривалого перебування.

4.3. У разі звернення одного з батьків або іншого законного представника дитини з особливими освітніми потребами у закладі дошкільної освіти утворюються інклюзивні та/або спеціальні групи відповідно до Порядку організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2019 р. № 530.

4.4. Для задоволення освітніх, соціальних потреб громадян заклади дошкільної освіти можуть функціонувати протягом року або сезонно (неповний календарний рік, але не менш як три місяці на рік).

Режим роботи закладу дошкільної освіти, тривалість перебування в ньому дітей встановлюється його засновником відповідно до законодавства.

4.5. За бажанням одного з батьків або іншого законного представника дитини у закладі дошкільної освіти дитина може перебувати цілодобово, протягом дня або короткотривало (неповний день). Для дітей, які перебувають у закладі дошкільної освіти короткотривало, можуть утворюватися окремі групи. У закладі дошкільної освіти можуть функціонувати чергові групи в ранкові та вечірні години, а також у вихідні та святкові дні.

4.6. Заклад дошкільної освіти може здійснювати соціально-педагогічний патронат сім’ї з метою забезпечення умов для здобуття дошкільної освіти дітьми дошкільного віку з особливими освітніми потребами, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку, але не відвідують заклади дошкільної освіти, та надання консультаційної допомоги сім’ї.  Діти, які перебувають у закладі дошкільної освіти короткотривало чи  під соціально-педагогічним патронатом, обліковуються у такому закладі.

4.7. Організація харчування дітей в закладі дошкільної освіти залежить від режиму роботи закладу та тривалості перебування в ньому дітей.

4.8 Порядок забезпечення продуктами харчування:

- батьківська плата;

- кошти Нововасилівської селищної ради.

4.9. У ЗДО встановлено 3-х разове харчування.

4.10. Контроль за організацією та якістю харчування, вітамінізацією страв, закладкою продуктів харчування, кулінарною обробкою, виходом страв, смаковими якостями їжі, санітарним станом харчоблоку, правильністю зберігання, дотримання термінів реалізації продуктів покладається на медичних працівників та керівника дошкільного навчального закладу.

Заклад дошкільної освіти забезпечує збалансоване харчування дітей, необхідне для їх належного розвитку, з урахуванням особливих дієтичних потреб дітей, а також дотриманням принципів здорового харчування та натурального набору продуктів згідно з додатками 123 і 8 до постанови Кабінету Міністрів України від 22 листопада 2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку», Порядком надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 2 лютого 2011 р. № 116, постановою Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2002 р. № 1243 “Про невідкладні питання діяльності дошкільних та інтернатних навчальних закладів», спільним Наказом МОН та МОЗ №298/227 від 17.04.2006 р. «Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей у дошкільних навчальних закладах»  та іншими нормативно-правовими актами, що регулюють питання організації харчування у закладах освіти.

5. Освітній процес у закладі дошкільної освіти

5.1. У закладі дошкільної освіти освітній процес включає розвиток, виховання, навчання його вихованців і відбувається відповідно до освітньої програми. Зміст дошкільної освіти визначається Базовим компонентом дошкільної освіти.

5.2. Заклади дошкільної освіти для формування освітніх програм закладу можуть використовувати освітні програми, рекомендовані МОН.

Рішення про обрання та використання освітньої програми закладом дошкільної освіти схвалюється педагогічною радою закладу дошкільної освіти та затверджується його керівником.

Кожна освітня програма повинна передбачати набуття дитиною компетентностей, визначених Базовим компонентом дошкільної освіти.

З метою своєчасного виявлення та розвитку обдарувань, здібностей вихованців заклад дошкільної освіти може організовувати освітній процес за одним чи кількома пріоритетними напрямами (художньо-естетичний, фізкультурно-оздоровчий, музичний, гуманітарний тощо).

5.3. Здобуття дошкільної освіти дітьми з особливими освітніми потребами здійснюється за окремими програмами і методиками, розробленими на основі Базового компонента дошкільної освіти МОН, за погодженням з МОЗ.

5.4. Для забезпечення індивідуалізації освітнього процесу для дітей з особливими освітніми потребами відповідно до висновку інклюзивно-ресурсного центру про комплексну психолого-педагогічну оцінку розвитку дитини, індивідуальної програми реабілітації дитини з інвалідністю (за наявності) складається індивідуальна програма розвитку, що розробляється командою психолого-педагогічного супроводу.

5.5. Надання психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг дітям з особливими освітніми потребами здійснюється відповідно до Порядку організації діяльності інклюзивних груп у закладах дошкільної освіти, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 10 квітня 2019 р. № 530.

5.6. На основі освітньої програми педагогічна рада закладу дошкільної освіти визначає план роботи на навчальний рік та літній період, що конкретизує організацію освітнього процесу. План роботи закладу дошкільної освіти затверджується його керівником.

5.7. Заклад дошкільної освіти самостійно визначає форми організації освітнього процесу.

Розклад організації освітнього процесу затверджується керівником закладу дошкільної освіти до початку навчального року.

5.8. Надання додаткових освітніх послуг, які не визначені Базовим компонентом дошкільної освіти, запроваджується лише за згодою одного з батьків або іншого законного представника дитини. Додаткові освітні послуги надаються за рахунок коштів батьків або інших законних представників дитини, фізичних та юридичних осіб на основі угоди, укладеної між одним із батьків або іншим законним представником дитини та закладом дошкільної освіти в межах гранично допустимого навантаження дитини.

 

6.Учасники освітнього процесу

 Учасниками освітнього процесу в ЗДО є: діти дошкільного віку, керівник, педагогічні працівники, медичні працівники, технічний персонал, батьки або особи які їх замінюють, фізичні особи, які надають освітні послуги у сфері дошкільної освіти.

6.1. Учасники освітнього процесу визначені статтею 27 Закону України “Про дошкільну освіту”.

6.2. Права та обов’язки учасників освітнього процесу визначаються згідно із законодавством.

6.3 Педагогічні працівники закладів дошкільної освіти у партнерстві з батьками або іншими законними представниками дитини забезпечують єдність навчання, виховання і розвитку вихованців у рамках освітнього процесу, створюють безпечне освітнє середовище, вільне від будь-яких проявів насильства та булінгу (цькування).

Учасники освітнього процесу взаємодіють на основі поваги один до одного, дотримання правил внутрішнього розпорядку закладу дошкільної освіти та цього Статуту.

Залучення вихованців під час освітнього процесу до виконання робіт чи до участі у заходах, не пов’язаних з виконанням освітньої програми, забороняється.

6.4. Права, обов’язки та соціальні гарантії інших працівників закладу дошкільної освіти регулюються трудовим законодавством та трудовими договорами.

6.5. Педагогічні та інші працівники закладу дошкільної освіти несуть відповідальність за збереження життя, фізичного і психічного здоров’я вихованців згідно із законом.

6.6. Працівники закладу дошкільної освіти проходять періодичні безоплатні медичні огляди в установленому законодавством порядку.


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь