Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Рішення сесій Нововасилівської селищної ради №8 «Про порядок використання шкільних спеціалізованих автобусів Нововасилівської селищної ради»

Кількість переглядів: 79
Скликання: 8 скликання
Сесія: 6 (позачергова) сесія
Тип документу: Рішення сесій Нововасилівської селищної ради
Дата: 16.04.2021
Автор: НОВОВАСИЛІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА МЕЛІТОПОЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ
Номер документу: 8
Назва документу: Про порядок використання шкільних спеціалізованих автобусів Нововасилівської селищної ради
Прикріплені файли:

НОВОВАСИЛІВСЬКА СЕЛИЩНА РАДА
ПРИАЗОВСЬКОГО РАЙОНУ ЗАПОРІЗЬКОЇ
ОБЛАСТІ

ШОСТА ( ПОЗАЧЕРГОВА) СЕСІЯ ВОСЬМЕ СКЛИКАННЯ

 

РІШЕННЯ

від 16 квітня 2021р.     смт. Нововасилівка                            № 8

Про порядок використання шкільних спеціалізованих

автобусів  Нововасилівської  селищної ради

 

       Керуючись ст. 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно Закону України «Про освіту», з метою врегулювання питань організації перевезень вихованців закладів дошкільної та позашкільної освіти, учнів і педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, використання шкільних автобусів для потреб громади, згідно рекомендації постійної комісії з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету і фінансів, інвестицій, регулярної політики, торгівлі, послуг та розвитку підприємництва, селищна рада

В И Р І Ш И Л А:

1.Затвердити порядок використання шкільних автобусів Нововасилівської селищної ради, переданих в оперативне управління відділу освіти та культури Нововасилівської селищної ради (далі – Порядок), що додається

2.Організацію виконання рішення за дотримання Порядку покласти на відділ освіти та культури Нововасилівської селищної ради

3.Забовязати керівників закладів загальної середньої освіти, за якими закріплені шкільні автобуси, забезпечити неухильне дотримання Порядку під час його використання.

4.Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію з питань освіти, культури, спорту, соціального захисту та охорони здоров’я.

 

Селищний голова                                           Олександр ПРОКОПЕНКО

 

 

ПОЯСНЮВАЛЬНА  ЗАПИСКА

до проєкту рішення Нововасилівської селищної ради «Про порядок використання шкільних спеціалізованих автобусів  Нововасилівської  селищної ради»

 

 

Цей проект рішення вноситься з метою врегулювання питань організації перевезень вихованців закладів дошкільної та позашкільної освіти, учнів і педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти, використання шкільних автобусів для потреб громади, згідно рекомендації постійної комісії з питань планування, соціально-економічного розвитку, бюджету і фінансів, інвестицій, регулярної політики, торгівлі, послуг та розвитку підприємництва,  виникла потреба у прийнятті « Порядок використання шкільних спеціалізованих автобусів  Нововасилівської  селищної ради»  на 2021 рік.

 

 

 

 

 

 

Начальник відділу                                                       Ольга КІРПІК

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                    ЗАТВЕРДЖЕНО

Рішенням сесії  № 8 від16.04.21р.

 

 

                                               ПОРЯДОК

                           використання шкільних автобусів

                           Нововасилівської селищної ради

 

                    1.Загальні положення

1.1.Цей Порядок визначає порядок використання шкільних спеціалізованих автобусів при організації регулярних і нерегулярних перевезень учнів та педагогічних працівників Нововасилівської селищної ради.

1.2.Порядок розроблено відповідно до Конституції України, Законів України «Про освіту», «Про загальну середню освіту», «Про дошкільну освіту», «Про дорожній рух», «Про автомобільний транспорт» та чинних Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176 « Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», Постановою Кабінету Міністрів України від  07 лютого 2018 року № 181 « Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», Інструкцією про порядок організації та проведення екскурсій і подорожей з учнівською та студентською молоддю, затвердженою наказом Міністерства освіти і науки України від 02 жовтня 2014 року № 1124.

1.3 Організація перевезень дітей шкільними автобусами здійснюється у відповідності із діючими нормативно-правовими актами України із забезпечення безпеки дорожнього руху, перевезень пасажирів автобусами.

II. Використання шкільних автобусів,

     закріплених за закладами освіти

2.1 Шкільний автобус є спеціальним транспортним засобом для регулярних перевезень, що здійснюється за встановленим маршрутом і розкладом, з посадкою і висадкою вихованців та осіб, що їх супроводжують, учнів і педагогів на передбачених маршрутом зупинках до місць навчання і додому, а також для :

- організації екскурсійних поїздок;

- здійснення нерегулярних перевезень вихованців та осіб, що їх супроводжують, учнів та педагогічних працівників до місць проведення конкурсів, спортивних змагань, спартакіад, олімпіад, фестивалів;

- здійснення нерегулярних перевезень вихованців та осіб, що їх супроводжують, учнів та педагогічних працівників до місць проведення сільських, районних та обласних позашкільних, виховних, культурно-масових, інших заходів та спортивних змагань;

- забезпечення участі учасників освітнього процесу в нарадах, семінарах, конференціях, батьківських зборах, інших заходах сільського, районного та обласного рівнів;

- під час проведення літньої відпочинкової та оздоровчої кампанії;

- організації підвезення учасників зовнішнього незалежного оцінювання (пробного ЗНО) до пунктів тестування і в зворотному напрямку;

- організації підвезення учасників освітнього процесу для проходження медичного огляду.

2.2. Шкільний автобус є спеціальним транспортним засобом для нерегулярних перевезень жителів Нововасилівської ОТГ, що здійснюються за встановленим маршрутом і розкладом, з посадкою і висадкою пасажирів на передбачених маршрутом зупинках до місць проведення заходів та в зворотному напрямку, а саме:

- проведення заходів загально-громадського, державного значення;

- проведення культурно-масових заходів Нововасилівської ОТГ;

- проведення спортивно-масових заходів Нововасилівської ОТГ;

- проведення заходів, пов’язаних з планами роботи клубних закладів Нововасилівської ОТГ;

- проведення екскурсійних поїздок учнів, , працівників органів місцевого самоврядування, учасників художньої самодіяльності, громадськості.

- проведення інших заходів згідно Програми розвитку Нововасилівської селищної ради та розпорядженням селищного голови або клопотанням селищної ради, виконавчого комітету, членів молодіжної ради, структурних підрозділів Нововасилівської селищної ради, голови батьківського комітету, керівників закладів культури та освіти, старост.

2.3. Для здійснення регулярних та нерегулярних перевезень, пов’язаних із перевезенням учасників освітнього процесу, маршрутні листи шкільних автобусів розробляються закладами освіти, затверджуються керівником закладу загальної середньої освіти, за яким закріплено автобус та погоджуються відділом освіти та культури Нововасилівської селищної ради.

2.4. Використання шкільного автобусу для здійснення регулярних перевезень вихованців та осіб, що їх супроводжують, учнів та педагогічних працівників закладу освіти за яким закріплено автобус, забезпечується необхідною документацією (маршрутний лист, наказ керівника закладу освіти, за яким закріплено автобус, список осіб, які перевозяться) у відповідності з діючими нормативно-правовими актами України.

2.5. Використання шкільного автобусу для здійснення нерегулярних перевезень вихованців та осіб, що їх супроводжують, учнів та педагогічних працівників закладу освіти за яким закріплено автобус, забезпечується необхідною документацією (маршрутний лист, наказ керівника закладу освіти, за яким закріплено автобус, список осіб, які перевозяться) у відповідності з діючими нормативно-правовими актами України та погоджується начальником відділу освіту та культури Нововасилівської селищної ради, про що видається відповідний наказ.

2.6. Використання шкільного автобусу для здійснення нерегулярних перевезень жителів громади Нововасилівської селищної ради та для потреб не передбачених пунктами 2.1 та 2.2 даного Порядку, допускається тільки на підставі розпорядження селищного голови Нововасилівської селищної ради, начальника відділу освіти та культури, маршрутного листа та графіку руху шкільного автобуса, розробленого і затвердженого начальником відділу освіти та культури, наказу директора закладу освіти, за яким закріплено шкільний  автобус, у відповідності з діючими нормативно-правовими актами України.

2.7.Фінансування організації перевезень шкільними спеціалізованими автобусами здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету («надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами», «забезпечення діяльності палаців і будинків культури, клубів та інших клубних закладів», «інші заклади культури і мистецтва», «підтримка спорту вищих досягнень та організацій,  які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні»), інших джерел, не заборонених законодавством.

               III. Перевезення організованих груп дітей та дорослих

3.1. Організація перевезень учасників освітнього процесу та жителів Нововасилівської ОТГ шкільним спеціалізованим автобусом здійснюється у відповідності з діючими нормативно-правовими актами України із забезпечення безпеки дорожнього руху, перевезень пасажирів автобусами.

3.2. Максимальна кількість пасажирів для перевезення автобусом не повинна перевищувати кількості місць для сидіння, визначеною технічною характеристикою та реєстраційними документами транспортного засобу.

3.3. Організовані групи дітей повинні перевозитися досвідченими водіями, які мають стаж керування транспортним засобом не менше, ніж три роки.

3.4. Перевезення організованих груп дітей здійснюються тільки у світлу пору доби і за сприятливих погодних умов.

3.5. До початку перевезення організованих груп дітей та дорослих керівник закладу освіти, за яким закріплено автобус та керівник закладу освіти, учні, вихованці якого будуть підвозитись:

3.5.1. Визначають маршрут перевезення організованих груп дітей, як правило такий, за яким уже здійснюються регулярні перевезення.

3.5.2. Встановлюють зупинки автобусу:

- технічні – на перші 50 кілометрів і не менше однієї – на кожні наступні 100 кілометрів маршруту;

- для відпочинку – на п’ять хвилин через кожну годину руху і на 30 хвилин – через кожні п’ять годин руху (допускається поєднання  30-хвилинного відпочинку з перервою на обід);

- для приймання їжі – через 3 – 5 годин руху;

- для ночівлі.

3.5.3. Складають схему маршруту та встановлюють розклад руху.

3.6.  Схема маршруту та розклад руху оформлюються відповідно до пункту 2.3. Порядку у трьох примірниках, один з яких обов’язково знаходиться у водія.

3.7. У разі настання несприятливих погодних і дорожніх умов, виходу з ладу автобуса, виникнення загрози безпеці руху, а також погіршення стану здоров’я водія необхідно припинити рух з повідомленням про це керівника закладу освіти, за яким закріплено автобус, та керівника закладу освіти, учні, вихованці якого будуть підвозитися, які повинні вжити заходів для доставки дітей до  кінцевого пункту маршруту.

3.8. При організації екскурсій і подорожей з дітьми та учнівською молоддю керівник закладу освіти повинен керуватися Інструкцією про порядок організації та проведення екскурсій та подорожей з учнівською та студентською молоддю, затвердженою наказом Міністерства освіти та науки України від 02 жовтня 2014 року № 1124 та чинних Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту, затверджених  Постановою Кабінету Міністрів України від 18 лютого 1997 року № 176 « Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту» та Постановою Кабінету Міністрів України від  07 лютого 2018 року № 181 « Про внесення змін до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту»

                  IV. Обов’язки керівника закладу загальної середньої освіти,

                                 за яким закріплено шкільний автобус

4.1. Керівник закладу загальної середньої освіти, за яким закріплено шкільний автобус, для організації регулярних та нерегулярних перевезень учнів закладу:

- відповідним наказом визначає відповідального за організацію перевезень і супроводжуючого (у разі перевезення здобувачів освіти) з числа працівників закладів освіти, організовує їх своєчасний інструктаж і навчання;

- інформує батьків дітей або осіб, що їх замінюють про умови організації перевезень за маршрутом шкільного автобуса;

- затверджує наказам списки учнів, які перевозяться із зазначенням пунктів посадки і висадки у відповідності з паспортом маршруту;

- забезпечує проходження шкільним автобусом перед рейсового та після рейсового технічного огляду, у тому числі і шляхом укладання угод про надання відповідних послуг;

- забезпечує проходження водієм шкільного автобуса перед рейсового та після рейсового медичного огляду;

- визначає місця стоянки автобуса;

- забезпечує навчання водія шкільного автобуса з питань безпеки дорожнього руху, проведення інструктажів з питань охорони праці;

- здійснює інші повноваження, необхідні для забезпечення дотримання вимог законодавства при здійснені перевезень вихованців, учнів, педагогічних працівників, членів громади шкільними автобусами.

4.2. Керівник закладу загальної середньої освіти, за яким закріплено шкільний автобус, під час організації нерегулярних перевезень учнів інших навчальних закладів:

- затверджує наказом списки учнів, які перевозяться, із зазначенням пунктів посадки і висадки у відповідності з маршрутом перевезення;

- забезпечує шкільним автобусом перед рейсового та після рейсового технічного огляду, у тому числі і шляхом укладання угод про надання відповідних послуг;

- забезпечує проходження водієм шкільного автобуса перед рейсового та після рейсового медичного огляду;

- визначає місця стоянки автобуса;

- забезпечує навчання водія шкільного автобуса з питань безпеки дорожнього руху, проведення інструктажів з питань охорони праці;

- здійснює інші повноваження, необхідні для забезпечення дотримання вимог законодавства при здійснені перевезень вихованців, учнів  та педагогічних працівників шкільними автобусами.

4.3. Керівник закладу загальної середньої освіти, за яким закріплено шкільний автобус, для організації нерегулярних перевезень здобувачів освіти за межі району не пізніше ніж за три робочих дні до запланованого перевезення організованої групи дітей повідомляє уповноваженому підрозділу Національної поліції про дату здійснення кожного такого перевезення, подає йому на узгодження та на затвердження схему маршруту та розклад руху автобусів.

        V. Обов’язки керівника закладу освіти при організації перевезень

5.1. Керівник закладу освіти, учні, вихованці якого будуть підвозитися

 забов язаний :

- Завчасно, не пізніше, ніж за десять робочих днів, повідомити відділу освіти та культури про здійснення відповідного перевезення та у разі відсутності автобуса надати відділу освіти та культури подання про необхідність виділення шкільного автобуса;

- скласти списки групи дітей у трьох примірниках до початку поїздки;

- допускати до поїздки дітей, які зазначені у списках і не мають протипоказань для далеких поїздок за станом здоров’я, що підтверджується відповідною довідкою лікаря;

- відповідним наказом призначити для кожної групи з десяти дітей керівника, відповідального за супроводження їх під час поїздки, а для групи з 30 і більше дітей – медичного працівника та забезпечити проведення інструктажу з правил поведінки і техніки безпеки;

- забезпечити автобус питною водою та засобами медичної допомоги;

- поінформувати батьків дітей або осіб, що їх замінюють, про умови організації перевезень за маршрутом шкільного автобуса.

5.2. Не допускати перевезення дітей без супроводжуючої особи.

                         VI. Обов’язки керівника групи дітей

6.1. Керівник групи дітей забовязаний:

- провести бесіду з дітьми, ознайомити їх з правилами поведінки і техніки безпеки під час поїздки;

- забезпечувати дотримання дітьми належного порядку під час руху (діти повинні сидіти на призначених для цього місцях), а також під час посадки (висадки) з автобуса;

- забезпечувати посадку (висадку) дітей після зупинки автобуса тільки з посадкового майданчика, а в разі їх відсутності – з тротуару або узбіччя;

- проходити з організованою групою дітей тільки тротуарами та пішохідними доріжками , а у разі їх відсутності – краєм проїзної частини назустріч руху транспортних засобів і тільки у світлу пору доби;

- у разі настання несприятливих погодних і дорожніх умов, виходу з ладу автобуса, виникнення загрози безпеці руху, погіршення стану здоров’я водія чи  будь-яких інших непередбачуваних обставин, що можуть становити небезпеку для життя та здоров’я дітей  повідомити про це керівника закладу освіти, за яким закріплено автобус, та керівника закладу освіти учні, вихованці якого будуть підвозитися.

              VII. Обов’язки та повноваження відділу освіти та культури

                                    Нововасилівської селищної ради

7.1. Відділ освіти та культури Нововасилівської селищної ради:

- здійснює аналіз забезпеченості закладів загальної середньої освіти, відділу освіти та культури автобусами за рахунок коштів державного та селищного бюджетів;

- організовую моніторинг потреби у забезпеченні закладів загальної середньої освіти автобусами;

- забезпечує формування замовлення на поставку автобуса;

- забезпечує щорічне навчання водіїв шкільних автобусів з питань безпеки дорожнього руху в обсязі технічного мінімуму на основі клопотання директора закладу освіти, за яким закріплено шкільний автобус;

- забезпечує страхування транспорту, водіїв;

- забезпечує обов’язкове проходження техоглядів шкільних автобусів;

- видає відповідний наказ про виділення шкільного автобуса для здійснення нерегулярних перевезень вихованців, учнів та педагогічних працівників інших закладів освіти, жителів громади (за потребою);

- здійснює контроль за цільовим використанням шкільного автобуса, за дотриманням вимог чинного законодавства щодо організації перевезень вихованців та їх батьків, учнів та педагогічних працівників, жителів громади;

- здійснює контроль за дотриманням вимог безпеки перевезень;

- організовує процес паспортизації всіх шкільних маршрутів.

                        VIII. Фінансування перевезень

8.1. Фінансування організації перевезень шкільним автобусом учнів та педагогічних працівників до закладів початкової та базової середньої освіти і у зворотному напрямку здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством України.

8.2. Фінансування організації перевезень шкільними спеціалізованими автобусами у рамках Програми Нововасилівської ОТГ здійснюється за рахунок коштів місцевого бюджету («надання загальної середньої освіти загальноосвітніми навчальними закладами», «забезпечення діяльності будинків культури, клубів та інших клубних закладів», «інші заходи в галузі культури і мистецтва», «підтримка спорту вищих досягнень та організацій, які здійснюють фізкультурно-спортивну діяльність в регіоні») у межах наявного фінансування та інших джерел, не заборонених законодавством.

8.3. Фінансування організації нерегулярних перевезень  спеціалізованими шкільними автобусами, не передбачених Програмою Нововасилівської ОТГ, за рахунок інших джере


« повернутися до всіх документів

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь