A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Цей караван – спогади про Афганістан…

Дата: 15.04.2021 20:43
Кількість переглядів: 1250

12-го лютого напередодні Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та  річниці виводу військ СРСР з Афганістану, в Нововасилівській об’єднаній територіальній громаді відбулись урочисті заходи.

Першим пунктом в програмі урочистостей було відвідування шкільної лінійки в селі Новоспаське. Адже саме цю школу закінчив хлопець, який загинув в Афганістані, рятуючи бійця – побратима, - Віталій Лук’янченко. Тут живе лікар, який також був на бойовій варті в тій війні – Д’ячков Олександр. Ще один воїн, що загинув зо під час бойових дій на сході нашої країни, родом з цього села  - Микола Кучерков.

Віддати шану пам’яті приїхали голова Нововасилівської ОТГ Олександр Прокопенко, секретар селищної ради Надія Голубєва, начальник відділу освіти та культури громади Ольга Кірпік, голова районної Спілки ветеранів Афганістану Віктор Царенко та його заступник Віталій Саппа, районний військовий комісар Олег Зеленецький.

Фото без опису

Діти підготували тематичну експозицію фото матеріалів та публікацій, присвячених землякам – «афганцям». Виступаючи перед старшокласниками голова Нововасилівської ради Олександр Прокопенко сказав:

  • Історія життя наших земляків – не просто приклад гідного служіння своїй Батьківщини, вірності військовому братерству та мужності. Для нас всіх це приклад справжніх патріотів. Але я дуже хочу, щоб свій патріотизм ми мали змогу проявляти лише в мирні часи. Адже будь-яка війна – це трагедія для народу. Вона забирає життя у юнаків, лишаючи гіркі сльози для їх рідних на все життя. Хай ніхто з вас не зазнає таких випробувань! Хай пам'ять про героїв живе! Це все, чим ми можемо їм віддячити!

Небагатослівними були виступи Віктора Царенко та Віталія Саппи. Проте кожне їхнє слово важить багато, адже вони пройшли випробування Афганістаном. Уважно вслухалися діти… А ветерани бажали їм миру, здоров’я, успіхів в мирному житті, в розбудові нашої держави. Військовий комісар Олег Зеленецький нагадав присутнім про ту ціну, яку заплатив український народ, віддавши своїх синів на війну в чужій країні заради політичних амбіцій владних діячів. Хвилиною мовчання, похиливши голови, вшанували присутні  всіх, хто  не повернувся додому з війни не тільки в Афганістані, а й з інших держав, де велись бойові дії з участі радянських військ.

Фото без опису

А потім разом з учнями школи гості поклали квіти до меморіальних дошок Віталія Лук’янченко та Миколи Кучеркова.

Далі делегація відвідала урочистий захід в Нововасилівській школі «Гармонія». Старшокласники підготували музично-тематичний виступ. Надзвичайно хвилюючими були і музика, і вірші і сам настрій у присутніх в шкільній залі. Тож не дивно, що вітаючи дітей, гості хвилювались. Проте вони знов і знов говорили про мир та наш священний обов’язок пам’яті.  До меморіальної дошки Миколи Колодіна – уродженця селища Нововасилівка – який загинув у війні в Афганістані, діти та делегація поклали квіти.

Фото без опису

На території громади проживає 29 учасників бойових дій на території інших держав. Кожного було запрошено на урочистості в залу засідань селищної ради. Їх вітали  голова Нововасилівської ОТГ Олександр Прокопенко, секретар селищної ради Надія Голубєва, начальник відділу освіти та культури громади Ольга Кірпік, голова районної Спілки ветеранів Афганістану Віктор Царенко та його заступник Віталій Саппа, районний військовий комісар Олег Зеленецький.

За мужність та активну громадянську позицію подяки від голови Нововасилівської ОТГ отримали: Стоялов Василь Михайлович (смт Нововасилівка), Костяк Василь Михайлович (с. Федорівка), Бондаренко Микола Леонтійович (смт Нововасилівка), Скляров Микола Миколайович (смт Нововасилівка), Гроздєв Юрій Іванович (с. Миколаївка).

Фото без опису

Звичайно, кожен ветеран отримав квіти. Учасники художньої самодіяльності і діти-учні музичної та художньої шкіл підготували музичні виступи та виставку малюнків.

Потім за традицією запрошені ветерани зустрілись в тісному дружньому колі за столами. Їм є про що згадати, про що поговорити, кого пом’янути… Адже коло бійців з кожним роком звужується.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь