A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Презентовано нове шкільне меню, яке буде впроваджене в українських школах з 1 вересня

Дата: 14.06.2021 20:13
Кількість переглядів: 617

Здорове, корисне та смачне: презентовано нове меню, яке було розроблено в рамках реформування системи шкільного харчування, що відбувається за ініціативи першої леді України Олени Зеленської. У новому меню обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного і тваринного походження, соків, зменшено споживання хліба і картоплі, збільшено споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп та бобових.

Презентація нового меню проходила за участі першої леді Олени Зеленської, Міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, шеф-кухара, ідеолога проєкту зі зміни культури харчування Cult Food Євгена Клопотенка, Міністра освіти і науки Сергія Шкарлета, Заступника Міністра економіки Сергія Глущенка та Голови Держпродспоживслужби Владислави Магалецької.

«Коли ми розпочинали роботу над реформою системи шкільного харчування, ми поставили собі мету – підвищити загальний середній рівень харчування в українських школах. Це комплексне завдання: від поліпшення якості, поживності страв та безпечності харчових продуктів до ресурсного забезпечення шкіл. Я хочу, щоб діти із задоволенням йшли у шкільну їдальню, а батьки були при цьому впевнені, що шкільне харчування корисне для здоров’я», – зазначила Олена Зеленська.

Нові чотирьохтижневі меню включають:

  • різноманітний раціон (страви повторюватимуться раз на 2 місяці, а не кожні 2 тижні);
  • збалансоване та корисне харчування (зменшено споживання хліба та врегульована калорійність страв);
  • 160 рецептів, серед яких – традиційні українські страви (банош, шпундри, вертута, полтавський борщ, товчанка тощо), популярні страви світової кухні (пастуший пиріг, цінабон з корицею, чилі кон карне, лобіо та інші), а також безглютенові позиції (банановий бісквіт, булочка з корицею, печиво горіхове, млинці);
  • різноманітний вибір каш (крім рисової, гречаної та вівсяної у меню додали булгур, пшоняну крупу, сочевицю та кускус).

Над реформуванням системи шкільного харчування та створенням меню працювала робоча група, до якої входять представники Міносвіти, МОЗ та Мінекономіки, Держпродспоживслужби, Антимонопольного комітету, дієтологи та зовнішні експерти. Ознайомитися з рекомендованим меню можна на сайті МОЗ.

Владислава Магалецька під час презентації меню розповіла про заходи державного контролю, що здійснюються Держпродспоживслужбою в напрямку моніторингу постачальників харчових продуктів та послуг з організації харчування.

Так, з початку року Держпродспоживслужбою виявлено 11 операторів ринку, які не були зареєстровані у встановленому законодавством порядку та 35 операторів ринку, які здійснювали свою діяльність без необхідних документів дозвільного характеру. Складено 189 обов'язкових для виконання суб’єктами господарювання письмових вимог (приписів) щодо усунення порушень вимог законодавства. Вилучено з обігу більше 2 тонн небезпечних харчових продуктів. Владислава Магалецька запевнила, що контроль безпечності харчування в школах буде продовжено та посилено.   

«Зміни, які сьогодні відбуваються у надважливий сфері шкільного харчування є прекрасним взірцем командної роботи під патронатом Олени Зеленської. І мені дуже приємно, що я безпосередньо приймаю участь у процесі, який закладає підвалини нової системи на багато років вперед. Оновлене меню, яке сьогодні було презентоване, відповідає кращим європейським практикам та, що найголовніше, розроблено з користю для здоров’я дітей», - підкреслила Владислава Магалецька.

Нагадаємо, Держпродспоживслужба здійснює державний нагляд за організацією харчування дітей у закладах освіти, забезпеченням учнів достатньою кількістю якісних харчових продуктів та чистої питної води, додержанням вимог санітарно-гігієнічних правил і норм, недопущення реалізації в приміщеннях та на території закладів освіти небезпечних харчових продуктів.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь