Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

проблема дирофіляріозу, єдиного підшкірного трансмісивного гельмтозу собак, кішок і диких тварин, який зареєстрований в Україні і має тенденцію до збільшення,

Дата: 28.06.2021 10:49
Кількість переглядів: 381

  В     останні   роки        актуальною залишається     проблема дирофіляріозу, єдиного підшкірного трансмісивного гельмтозу собак, кішок і  диких тварин, який зареєстрований в Україні і має тенденцію  до збільшення, як в регіоні,так  і в Україні   в цілому.  Так, в період з 1975 по 1996   рік   на території України і  в 11 областях країни було зареєстровано 172 6 випадків в 25областях країни.

Дирофіляріаріоз у собак - захворювання, викликане нематодами роду Dirofilariaimmitis (форма серця) і Dirofilariarepens (підшкірна форма). Ще кілька десятиліть тому ця хвороба була серед «екзоти» і зустрічається в основному в країнах з тропічним кліматом. Але в міру того, як клімат змінювався і подорожі ставали більш доступними, дирофіляріаз також набув статусу захворювання, поширеного в наших широтах.

Як розпізнати хворобу і як можна захистити від неї вихованця?

Зараження дирофіляріозом відбувається під час укусів комах (найчастіше комарів, а також бліх, кліщів, жалюзі), що передають інвазивні личинки дирофілярів.

Зараз зареєстровано близько тридцяти видів паразитів, які викликають дирофіляріоз, але поширені тільки два види, які найчастіше вражають тварин: один з них паразитує у великих кровоносних судинах організму, таких як легенева артерія, аорта і в порожнинах серця, вражає внутрішні органи, а другий паразитує під шкірою і в слизовій.

Однак в організмі людини цей вид гельмінтів розвивається, але не досягає статевозрілої стадії, здатної відкладати личинки, що з часом призводить до загибелі паразитів. Але це не знижує ризик цього захворювання, так як гельмінти найчастіше паразитуються під шкірою людини (обличчя, шия) і в області очей. І тільки хірургічне втручання дозволяє позбутися від паразитів, а сильні алергічні реакції людського організму, на живого в ньому паразита, призводять до серйозного ураження печінки, нирок і серця.

Але для собак і кішок така інфекція може привести до смерті.

Щоб своєчасно реагувати на інфекцію і допомагати вихованцеві слід звернути увагу на ознаки, які супроводжують перебіг хвороби. Основні симптоми дирофіляріозу:  

  • Різка і необґрунтована втрата ваги
  • Підвищення температури тіла тварини в кілька разів протягом доби
  • Швидка втома, задишка
  • Напади кашлю
  • блювати
  • Серцеві аритмії
  • Блідо слизова і поява на шкірі різних висипань, папульозного дерматозу (поява на шкірі тварини відчутних гранул, що містять паразитів), абсцесів.
  • Порушення роботи центральної нервової системи (порушення координації,  судоми кінцівок).
Згідно з інформацією, в Приазовському районі не зафіксовано жодного випадку як людини, так і тварин. Але це не означає, що загрози небезпеки немає. Як правило, люди мало уваги приділяють   своїм   вихованцям.  
  Згідно з літературними даними, дирофіляріоз реєструється у 50% - 60% тварин (з урахуванням безпритульних тварин). При підозрі на захворювання тварини (подряпини за вухами, горбки під шкірою, слабкість і т.д.) необхідно негайно звернутися до ветеринарних фахівців для лабораторного обстеження і своєчасного лікуваннятварин х.

Профілактика дирофіляріозу.

Питання «Як захистити тварину і убезпечити себе від дирофіляріозу?» стає все більш поширеним. Перш за все, це дотримання профілактичних заходів. Вакцинації від дирофіляріозу не існує, тому профілактика передбачає комплексний підхід:

  • в першу чергу - це ретельне обстеження тварин на наявність паразитів і в разі виявлення, ізоляції і лікування тварини
  • регулярна дегельмінтизація тварин
  • Запобігання контакту комах з домашніми вихованцями за допомогою захисних нашийників або препаратів - репелентів, які можуть захистити вихованця не тільки від кліщів і бліх, але і від укусів комарів
  • Захистіть себе під час ходьби, використовуючи спреї, крем, емульсію - репеленти, щоб відлякати комарів
  • зменшення кількості безпритульних тварин.

Дегельмінтизація тварин рекомендується в весняно-літній період. Для власників кішок і собак найбільш зручні препарати, які застосовують періодично (один раз в 4-8 тижнів) в весняно-літній сезон.

В якості профілактики дирофіляріозу у кішок і собак використовують препарати, що містять івермектин, празиквантел, моксидектин, а також мільбеміцин.  

 


Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь