A A A K K K
для людей із порушенням зору
Нововасилівська громада
Запорізька область, Мелітопольський район

Аналіз виробничого травматизму за 2021 рік від Мелітопольського відділення управління виконавчої дирекції ФССУ у Запорізькій області

Дата: 09.02.2022 16:28
Кількість переглядів: 5770

З метою розроблення дієвих заходів щодо профілактики виробничого травматизму та запобігання нещасним випадкам Мелітопольським відділенням управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Запорізькій області (далі – Мелітопольське відділення) проведено аналіз стану виробничого травматизму на підприємствах м. Мелітополь і Мелітопольського, Якимівського та Приазовського районів у 2021 році.

У 2021 році у Мелітопольському відділенні зареєстровано 103 повідомлення про нещасні випадки/гострі професійні захворювання (отруєння), із них:

  • 17 повідомлень про нещасні випадки на виробництві;
  • 86 повідомлень про гострі професійні захворювання медичних працівників на коронавірусну хворобу COVID-19.

У 2020 році у Мелітопольському відділенні було зареєстровано 253 повідомлення:

  • 19 повідомлень про нещасні випадки на виробництві;
  • 234 повідомлень про гострі професійні захворювання медичних працівників на коронавірусну хворобу COVID-19 (далі – ГПЗ).

У 2021 році Мелітопольським відділенням зареєстровано 17 (з них 7 – смертельно) потерпілих від нещасних випадків/гострих професійних захворювань на виробництві, на яких складено акти за формою Н-1. Порівняно з 2020 роком кількість нещасних випадків зменшилась з 19 до 17, кількість смертельно травмованих осіб зменшилась з 11 до 7.

У 2021 році Мелітопольським відділенням зареєстровано 30 (із них 3 – смертельно) потерпілих від нещасних випадків/гострих професійних захворювань на виробництві, на яких складено акти за формою Н-1/П, із них 19 – ГПЗ, 8 – нещасних випадків на виробництві, в тому числі 3 випадки із смертельним наслідком (в тому числі 1 – ГПЗ). Порівняно з 2020 роком кількість нещасних випадків збільшилась на 17, в тому числі кількість смертельно травмованих – 1 особа.

Основними галузями економічної діяльності на підприємствах (в установах, організаціях), на яких сталися нещасні випадки у 2021 році, є:

- заклади охорони здоров’я – 86 випадків;

- машинобудування і металообробка – 6 випадків;

- комунальні підприємства – 4 випадки;

- заклади освіти – 3 випадки;

- по одному випадку біло зареєстровано на підприємствах у таких галузях виробництва: виробництво інших харчових продуктів, допоміжна діяльність у рослинництві; перероблення молока, виробництво масла та сиру; розподілення газоподібного палива через місцеві (локальні) трубопроводи.

Виходячи з аналізу стану виробничого травматизму, видно, що основними причинами страхових нещасних випадків у 2021 році виступають організаційні причини – 24 випадки, технічні причини – 3 випадки, психофізіологічні – 1 випадок.

Проте у 2020 році внаслідок технічних причин стався 1 випадок, організаційних причин – 9 випадків, психофізіологічних причин – 1 випадок.

Загалом причинами травмування працівників є: невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення технологічної та трудової дисципліни; невикористання засобів індивідуального захисту за їх наявності; незадовільний технічний стан засобів виробництва, будівель та споруд; невиконання або неналежне виконання посадових обов’язків щодо організації безпечних умов праці та контролю за виконанням підлеглими працівниками вимог інструкцій з охорони праці; особиста необережність.

 

Основними видами подій, які призвели до страхових нещасних випадків у 2021 році, є:

  • інші види (контакт з інфекційними хворими, інфікованими матеріалами чи переносниками захворювань СOVID-19) – 20 потерпілих;
  • падіння потерпілого під час пересування – 4 потерпілих;
  • дія предметів та деталей, що рухаються, розлітаються, обертаються, – 3 потерпілих;
  • вибух – 1 потерпілий.

У 2021 році травмувалися працівники таких професій: сестра медична, молодша медична сестра, лікарі, лаборанти, помічник вихователя, слюсар з механоскладальних робіт, лаборант (освіта), оператор верстатів із програмним керуванням, токар, слюсар-сантехнік, терміст, електрогазозварник.

Моніторинг часу настання нещасних випадків показав, що більша кількість травмувань сталася саме в денну зміну.

У 2020 та 2021 роках випадків хронічних професійних захворювань у Мелітопольському відділенні зафіксовано не було.

Фахівці Мелітопольського відділення закликають роботодавців вживати заходи щодо усунення виробничих небезпек і ризиків, зниження впливу на працівників шкідливих та небезпечних факторів, що можуть призвести до настання нещасних випадків та професійних захворювань.

Інформацію або консультацію щодо організації роботи з охорони праці на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форм власності роботодавці, керівники підприємств, особи, відповідальні за охорону праці на підприємствах, в установах, організаціях, та інші можуть отримати у сервісному центрі з надання консультаційних послуг із питань профілактики нещасних випадків, охорони праці та соціального страхування за адресою Мелітопольського відділення: м. Мелітополь, вул. Бейбулатова, 16 та за телефоном: (0619) 42-67-51.

 

Сектор профілактики страхових випадків

Мелітопольського відділення управління виконавчої

дирекції Фонду соціального страхування України у

Запорізькій області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь